Announcement

Collapse
No announcement yet.

In het najaar is de helft van alle wilde eenden besmet met vogelgriep

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • In het najaar is de helft van alle wilde eenden besmet met vogelgriep

    Vogelgriepvirus in wilde eenden piekt enorm in najaar

    zondag 21 april 2013 - 22:27 | Auteur: Paul van Asseldonk

    LITHOIJEN/ROTTERDAM - In het najaar (september, oktober, november) is meer dan helft van alle wilde eenden besmet met een milde vorm van het vogelgriepvirus. Ook in de zomer is er een piek, maar wel kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De afgelopen zeventien maanden hebben onderzoekers 820 wilde eenden gevangen, geringd en bemonsterd in een eendenkooi in Zuid-Holland. Het vogelgrieponderzoek draagt bij aan het vergroten van kennis over de verspreiding en ontwikkeling van vogelgriepvirussen.

    De resultaten van het onderzoek werden zaterdag bekend gemaakt tijdens een symposium in Lithoijen over honderd jaar ringwerk in Eendenkooien. Brabant telt elf eendenkooien waar wilde eenden worden gevangen. Vroeger werden ze gevangen voor de consumptie. Tegenwoordig is wetenschappelijk onderzoek de drijfveer. Door de eenden te ringen en ze een uniek nummer te geven kan bijvoorbeeld worden afgeleid of ze in Nederland overwinteren of juist in het noorden van Europa. Als wilde eenden in de tijd worden gevolgd komt er meer inzicht in het verloop van hun infectie met vogelgriepvirussen.

    Bescherming van pluimvee
    De milde vogelgriepvirussen die in de wilde eenden worden aangetroffen leveren geen gevaar op voor de vogels zelf. Het probleem is dat de virussen kunnen veranderen in een agressieve vorm in pluimvee. Bij een uitbraak van de vogelpest in Nederland in 2003 werden dertig miljoen kippen en kalkoenen geruimd, omdat ze besmet waren met het virus. Negentien mensen raakten ook besmet. Een van hen, een dierenarts uit Rosmalen overleed aan de gevolgen. Sinds 2003 zijn er nog zeker tien kleinere uitbraken geweest, waarbij kippen zijn geruimd.

    Het onderzoek geeft nog geen uitsluitsel over de vraag hoe pluimvee in Nederland wordt besmet met het virus. Door langere tijd de wilde eenden te volgen kan in de toekomst mogelijk bewijs worden gevonden dat er een verband is tussen de milde vogelgriep onder eenden en de agressieve vorm onder pluimvee. Nu duidelijk is wanneer het virus in wilde eenden aanwezig is kan pluimvee wel beschermd worden, bijvoorbeeld door ze in risicoperiodes op te hokken.

    Omroep Brabant
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X