Announcement

Collapse
No announcement yet.

Grootschalig onderzoek RIVM naar risico veehouderijen voor gezondheid van mensen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Grootschalig onderzoek RIVM naar risico veehouderijen voor gezondheid van mensen

    Groot onderzoek risico veehouderijen voor gezondheid van mensen

    01 februari 2014

    EINDHOVEN - In Oost-Brabant en Noord-Limburg begint deze maand een groot onderzoek van twee jaar naar de relatie tussen intensieve veehouderij en de gezondheid van mensen. Het is het eerste grootschalige, wetenschappelijke onderzoek ooit op dit gebied.

    Deze regio is gekozen omdat hier de hoogste dichtheid van veehouderijen van Nederland zit in een dichtbevolkte omgeving. Het gaat onder meer om luchtmetingen rond veehouderijen en fysiek onderzoek van 3000 mensen die bij boerderijen wonen.

    Bioloog Kitty Maassen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leidt het onderzoek. "Virussen veranderen snel, dat weten we", zegt Maassen. "Ook dat ze kunnen overspringen van pluimvee en varkens naar mensen. Maar hoe, waarom en waar weten we niet."

    Onrust van omwonenden veehouderijen serieus genomen

    "Hiermee tonen de ministeries aan dat ze de onrust van omwonenden van veehouderijen serieus nemen", zegt Maassen. Maassen leidde eerder, van 2009 tot 2011, een ori?nterend onderzoek naar de relatie tussen intensieve veehouderij en gezondheid. Aanleiding was de uitbraak van Q-koorts in 2007. De conclusie was dat een breed vervolgonderzoek nodig was, dat nu begint.

    Op 60 locaties nabij boerderijen wordt een jaar lang de lucht gecontroleerd op aanwezigheid van micro-organismen en fijnstof. Bij 3000 proefpersonen wordt bloed en ontlasting onderzocht en de longfunctie gemeten.

    'Wereldwijd maar weinig onderzoeken naar relatie veehouderij en gezondheid'

    GGD-arts Henk Jans is deskundige op het gebied van het overdragen van virussen van mensen op dier: "We weten weinig van de relatie tussen veehouderij en gezondheid. Er zijn wereldwijd maar een handjevol onderzoeken."

    'Bij een volgende uitbraak van een dierziekte zijn de rapen gaar'

    Jans noemt de onrust onder omwonenden van veehouderijen 'terecht'. "Bij een volgende uitbraak van een dierziekte zijn de rapen gaar. De mensen accepteren dat gewoon niet meer."

    Eindhovens Dagblad
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~
Working...
X