Announcement

Collapse
No announcement yet.

Overzicht besmettingen met VRE-bacterie in Nederlandse ziekenhuizen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Overzicht besmettingen met VRE-bacterie in Nederlandse ziekenhuizen

    VRE-epidemie breidt uit in Nederland


    Dertien Nederlandse ziekenhuizen kampen met de resistente VRE-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. Dat houdt de verspreiding bij en brengt de genetische verwantschap van de bacteriën in kaart. Vandaag publiceren UMC Utrecht-onderzoekers in het tijdschrift mBio over de afstamming van de VRE-bacterie.

    Vanuit heel Nederland sturen ziekenhuizen monsters op naar het UMC Utrecht die misschien de ‘vancomycine resistente Enterococcus faecium’ of VRE-bacterie bevatten. Via genetische analyses bepaalt het UMC Utrecht of het inderdaad om de VRE-bacterie gaat en om welk type. Momenteel is de resistente bacterie aangetroffen in dertien ziekenhuizen. Het aantal gevallen wisselt sterk per ziekenhuis. In het UMC Utrecht ligt één patiënt met de VRE-bacterie.

    De VRE-bacterie is een resistente variant van een bacterie die normaal in de darmen van mensen voorkomt. De vancomycine-resistente variant heeft zich aangepast aan het ziekenhuis en kan ook buiten patiënten lang in leven blijven. Patiënten verwerven de VRE-bacterie meestal in het ziekenhuis. Een daadwerkelijke infectie kan bijvoorbeeld ontstaan als patiënten infuuslijnen krijgen. De bacterie komt dan van de huid in de bloedbaan terecht.

    Patiënten met een VRE-infectie zijn moeilijk te behandelen. Alleen de dure antibiotica daptomycine en linezolid werken nog tegen de bacterie. Maar het is niet duidelijk hoe erg een VRE-infectie precies is, omdat het meestal optreedt bij ernstig verzwakte patiënten. De bijdrage van de VRE-infectie aan de sterftekans is daarom moeilijk te bepalen.

    Verklaring voor de epidemie
    De huidige epidemie is opvallend, omdat VRE al veel langer buiten het ziekenhuis vookomt. Dr. Rob Willems en prof. dr. Marc Bonten van het UMC Utrecht hebben een vermoedelijke verklaring. De afgelopen jaren heeft namelijk een andere resistente Enterococcus faecium-bacterie (de ampicilline resistente E. faecium of ARE) zich ongemerkt door Nederlandse ziekenhuizen verspreid. Omdat deze bacterie niet als heel gevaarlijk wordt ingeschat, zijn hier geen speciale maatregelen tegen getroffen. Maar in de wijdverspreide populatie van ARE-bacteriën, die goed aangepast zijn aan de ziekenhuisomgeving, kan resistentie tegen vancomycine zich makkelijk verspreiden. De huidige VRE-uitbraken worden waarschijnlijk dus veroorzaakt door ziekenhuis-ARE-bacteriën die nu ook resistent geworden zijn tegen vancomycine.

    De evolutie van VRE-bacteriën
    Met subsidie van de Europese Unie doet het UMC Utrecht in het EvoTAR-project, onder andere, onderzoek naar het ontstaan van de ziekenhuis-ARE-bacterie. Daaruit blijkt onder meer dat de ziekenhuis-ARE-bacterie zich decennia geleden heeft afgesplitst van de gewone Enterococcus faecium-bacterie die voornamelijk bij dieren voorkomt (lees hier het artikel in tijdschrift mBio). De ziekenhuis-ARE-bacterie is aangepast aan het leven in het ziekenhuis dankzij zo’n 100 tot 150 extra genen. Daarmee kan de bacterie onder andere in leven blijven buiten zijn menselijke gastheer, hardnekkige ‘biofilms’ vormen, antibiotica weerstaan en menselijke cellen vastpakken. Evolutionair onderzoek laat zien waar ziekenhuisbacteriën verschillen van gewone bacteriën. Die verschillen kunnen aanknopingspunten voor nieuwe behandeling zijn.

    woensdag 18 juli 2012

    UMC Utrecht
    Last edited by Gert van der Hoek; October 2, 2012, 05:31 AM. Reason: aantallen
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Overzicht: minimaal 200 patienten besmet met VRE-bacterie in 8 ziekenhuizen; VRE + MRSA = superbacterie VRSA

    De ervaringen in het Slingeland Ziekenhuis, vergezeld van aanbevelingen, te lezen via : In de ban van de VRE-bacterie


    Veelgestelde vragen over de VRE-bacterie


    laatste update 29 juli 2014


    Minimaal 600 patienten besmet met VRE-bacterie in 13 ziekenhuizen

    VRE en MRSA bacteriën kunnen samen een nieuwe superbacterie vormen: VRSA


    Voor zover bekend zijn minimaal 600 patienten besmet geraakt met de VRE-bacterie in 13 ziekenhuizen, gedurende de periode augustus 2011 tot heden.

    1. Isala klinieken, Zwolle, augustus 2011 - 17 ; Nieuwe (?) uitbraak september 2012 - "enkele"

    2. Martini Ziekenhuis, Groningen, sept 2011 - 1

    3. St Antonius Ziekenhuis, Utrecht / Nieuwegein mei 2012 - 200

    4. Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem, mrt-mei 2012 - 61

    5. MC Zuiderzee, Lelystad, mei 2012 - 10

    6. Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Nijmegen mei 2012 (idem nov 2011, maar ander type) - 121

    7. Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam, mei 2012 - 33

    8. UMC Utrecht juli 2012 - 1

    9. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam - augustus 2012 - 8

    10. Gelre Ziekenhuis, Apeldoorn - augustus 2012 - 6

    11. Ziekenhuis Bernhoven, Uden febr/maart 2013 - 1

    12. Máxima Medisch Centrum Veldhoven okt/nov 2013 - 92

    13. Maastricht UMC+ juni/juli 2014 - 28

    14. t/m ....?


    Het vermoeden bestaat dat niet alle ziekenhuizen VRE-besmettingen melden.

    In juni 2012 kwamen deskundigen bijeen op het kantoor van het RIVM om te spreken over aanvullende maatregelen.


    Normaal gesproken hoort Nederland bij de landen met een minimaal aantal VRE-besmettingen:


    Eurosurveillance


    De ziekenhuizen die VRE-besmettingen melden, roepen in koor: "De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen" . Meestal word er aan toegevoegd: " Echter, deze darmbacterie kan bij mensen die een sterk verminderde weerstand hebben een infectie veroorzaken".

    Op de achtergrond loert nog een ander gevaar:

    MRSA + VRE = superbacterie VRSA

    Als VRE besmettingen zich vaker voordoen, wordt de kans groter dat de VRE-bacterie de MRSA-bacterie ontmoet. Met als mogelijk nageslacht: VRSA.

    Nog even opfrissen: VRE betekent resistent voor Vancomycine.

    Vancomycine is het meest gebruikte geneesmiddel om MRSA te behandelen. Als MRSA niet meer behandelbaar wordt met Vancomycine, zijn er niet veel alternatieven meer.

    Een belangrijk risico's van een toenemend aantal VRE-besmettingen is het mogelijk onstaan van VRSA: dat wil zeggen een MRSA-variant die heel moeilijk is te behandelen.

    Een relatief eenvoudige infectie, bijvoorbeeld een blaasonsteking, kan dan heel vervelende of zelfs fatale gevolgen gaan krijgen.

    Tot nu toe zijn ca 12 gevallen gevonden met VRSA in de VS. VRSA is nog behandelbaar.


    Zie ook: Comparative Genomics of Vancomycin-Resistant Staphylococcus aureus Strains and Their Positions within the Clade Most Commonly Associated with Methicillin-Resistant S. aureus Hospital-Acquired Infection in the United States.
    .
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment

    Working...
    X