Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mazelen : terug van weggeweest

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mazelen : terug van weggeweest

    EPIDEMIE RUKT OP

    Elke dag krijgen vijf Belgen de mazelen

    dinsdag 21 juni 2011

    Er heerst in België een mazelen epidemie. Dit jaar kregen al bijna 400 mensen de ziekte, tegenover 40 in heel 2010. Wie een reis naar Frankrijk plant, controleert best of hij gevaccineerd is.

    De mazelen leken in België eventjes bijna verdwenen, maar nu is er sprake van een heuse epidemie. Links en rechts flakkeren besmettingshaarden op. De afgelopen twee maanden kregen elke dag gemiddeld vijf mensen de mazelen. Op 7 juni lag het aantal besmettingen op 382, twee maanden voordien waren er 'nog maar' honderd geteld. En dat terwijl er in heel 2010 maar veertig mensen besmet raakten met de mazelen. 'En de meldingen blijven binnenkomen', zegt dokter Martine Sabbe van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid.

    Het gaat voor alle duidelijkheid om mazelen en niet om de water- of windpokken, een veelal goedaardige vorm van huiduitslag waar ook nu nog bijna alle kinderen mee te maken krijgen. Ook bij mazelen krijg je uitslag, maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn.

    De mazelen sloegen in februari hevig toe in twee Gentse Steinerscholen, waar veel ouders hun kinderen uit ideologische overtuiging niet hadden gevaccineerd. Daar is de besmetting intussen onder controle, maar de ziekte grijpt op andere plaatsen in België snel om zich heen. 'In Vlaanderen is bijna 70 procent van de zieken jonger dan 10 jaar, in Brussel en Wallonië maken kinderen de helft van de gevallen uit', zegt Sabbe.

    Bij de huidige opstoot belandt bijna één op de vier mensen in het ziekenhuis. Gemiddeld moeten ze daar vier à vijf dagen blijven. Al twaalf mensen hebben er een longontsteking aan overgehouden en één kindje uit Luik heeft als gevolg van de mazelen een hersenletsel opgelopen.

    Vaccin beschermt

    Nochtans bestaat er al enkele tientallen jaren een vaccin dat mensen levenslang beschermt tegen de mazelen. 'Kindjes die via een Centrum voor Leerlingenbegeleiding of via Kind en Gezin gevolgd worden, krijgen het sowieso aanbevolen', zegt Martine Sabbe.

    In Duitsland en vooral in Frankrijk is de epidemie nog erger. 'Na de skivakanties bleek dat veel Belgen ginder de ziekte hadden opgelopen', zegt Martine Sabbe. 'In Frankrijk hebben ze nu te maken met een derde golf en zijn er al vijf- à zevenduizend gevallen in alle leeftijdsgroepen.'

    Wie een vakantie naar Frankrijk plant en nog niet gevaccineerd is, doet dat best wel. Als je na 1960 geboren bent, tenminste, want anders had je de ziekte waarschijnlijk al. En je kan ze maar één keer krijgen. Wie niet zeker is of hij of zij gevaccineerd is, kan dat checken op de inentingskaart of bij de huisarts.

    Het Nieuwsblad
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

  • #2
    Re: Epidemie van mazelen in Belgi? en Frankrijk

    Een Editorial in "The Lancet" over mazelen. De auteur pleit voor verhoogde aandacht en inspanningen in Europa om deze ziekte uit te bannen.
    Dat zou ook de arme landen kunnen inspireren om ook de mazelen aan te pakken. Mazelen is nog steeds 1 van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte (onder de 5 jaar) wereldwijd.

    Mazelen is te voorkomen door te vaccineren.


    The Lancet Infectious Diseases, Volume 11, Issue 7, Page 489, July 2011

    Measles once again

    An effective vaccine against measles has been available for the past 40 years. Before its introduction in 1963 there were almost 135 million cases of measles and over 6 million measles-related deaths per year. Globally, thanks to this vaccine the number of measles deaths worldwide fell by 78% between 2000 and 2008, from an estimated 733 000 to 164 000.

    However, despite these efforts, it is hard to believe that in the 21st century measles remains a leading vaccine-preventable cause of deaths in children younger than 5 years old. The disease is still endemic in many parts of Europe. In the past 2 years, Austria, France, Germany, Ireland, Italy, the Netherlands, Spain, and the UK have all seen outbreaks. In 2010, more than 27 795 cases of measles were reported in Europe, and 21 853 were reported during the 2009—10 outbreak in Bulgaria where 25 people died.

    Read more: The Lancet
    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

    Comment


    • #3
      Re: Epidemie van mazelen in Belgi? en Frankrijk

      Update: goede beschrijving van een mazelen uitbraak in Nederland. In dit geval in januari 2010 op een school in Zwolle.

      Een detail dat mij opviel: een arts (dermatoloog) herkende het ziektebeeld niet. Dat is te begrijpen omdat de meeste artsen de mazelen in hun hele werkzame leven niet tegen komen. Een oudere huisarts zag het wel.


      Artikel 26-melding brengt mazelenuitbraak in beeld

      GGD IJsselland meldde een cluster van mazelen op een school in Zwolle. De bron was onbekend. Daarnaast werd een mazeleninfectie vastgesteld bij een volwassene die voor zover bekend geen contact had gehad met het cluster op de school. De patiënten waren niet gevaccineerd, als gevolg van leeftijd (geboren voor invoering BMR-vaccinatie) of vanwege een kritische houding ten opzichte van vaccinatie. Deze uitbraak heeft de afdeling infectieziekten van GGD IJsselland opnieuw alert gemaakt op de mogelijkheid van het circuleren van een ziekteverwekker waartegen binnen het RVP wél gevaccineerd wordt.

      Lees verder - RIVM

      'Kinderen in Hardinxveld te weinig gevaccineerd'

      20 juni 2011

      In Hardinxveld-Giessendam laten te veel mensen hun kinderen niet inenten tegen ernstige infectieziekten, zoals polio, difterie, bof, mazelen en rode hond.
      Daarom wordt op 1 juli begonnen met een actie om moeders en aanstaande moeders extra attent te maken op het belang van vaccinatie.

      Landelijk wordt ruim 95 procent van de kinderen tegen ernstige infectieziekten ingeënt, maar in het deels streng religieuze dorp in de Alblasserwaard is dat minder dan 90 procent.

      De huisartsen en de GGD Zuid-Holland Zuid maken zich ongerust en daarom komt het gemeentebestuur in actie.

      RTV Rijnmond
      Last edited by Gert van der Hoek; June 21, 2011, 02:47 AM. Reason: update
      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

      Comment


      • #4
        Re: Epidemie van mazelen in Belgi? en Frankrijk

        In Nederland valt de situatie voor wat betreft besmettingen met de mazelen nog mee. Wel even de vaccinaties checken als je naar Frankrijk, België of Italië gaat is het advies.



        Toenemend aantal gevallen van mazelen in Frankrijk

        De uitbraak van mazelen die sinds 2008 in Frankrijk wordt beschreven is nog niet voorbij. Sinds oktober 2010 is weer een sterke stijging van het aantal meldingen beschreven. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk worden veel gevallen gemeld. De departementen Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Languedoc-Roussillon, Franche-Comté, Auvergne en Midi-Pyrénées melden de grootste stijging. Dit heeft te maken met het feit dat in deze gebieden relatief veel personen niet gevaccineerd zijn tegen mazelen.

        Indien tijdens een verblijf in Frankrijk sprake zal zijn van nauw contact met de plaatselijke bevolking in de genoemde gebieden wordt vaccinatie geadviseerd aan alle ongevaccineerde kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden, en aan ongevaccineerde volwassenen geboren vanaf 1 januari 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt.

        De meeste reizigers die in Nederland zijn geboren hebben bescherming tegen mazelen opgebouwd omdat ze de ziekte als kind hebben doorgemaakt (geboren voor 1 januari 1970) of tegen mazelen zijn gevaccineerd (geboren na 1 januari 1970). Voor deze reizigers worden geen extra maatregelen geadviseerd.

        LCR


        Infectieziektenbulletin, Juni 2011

        Mazelen in Nederland

        Het aantal mazelengevallen met een eerste ziektedag vanaf maart 2011 is eind mei 28. Het zijn individuele gevallen of kleine clusters, veelal na een introductie uit het buitenland (Frankrijk, Italië of Belgi&#235.

        De meeste clusters spelen rondom scholen en gezinnen met een lage vaccinatiegraad, vaak vanwege een antroposofische levenshouding.

        Tot op heden is de verdere verspreiding beperkt en ook is er nog geen geval binnen de bevindelijk gereformeerde gemeenschap gesignaleerd. (Bron: Osiris)
        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

        Comment


        • #5
          Re: Mazelen in Europa en de Verenigde Staten

          Mazelen in Nederland

          Vanaf begin maart was er een toename in het aantal mazelengevallen in Nederland, deels door import en deels rondom een school met een lage vaccinatiegraad. In totaal werden er 39 gevallen gemeld in Osiris met een eerste ziektedag sinds 1 januari 2011, aanzienlijk meer dan de 6 gevallen die in 2010 in dezelfde periode werden gemeld.

          De transmissie lijkt nu weer afgenomen. De meest recent gemelde pati?nt is een kind van 10 maanden dat vanwege de mazelen opgenomen werd in het ziekenhuis. De bron voor deze casus is onbekend. (Bron: Osiris)


          Mazelen in Europa en de Verenigde Staten

          Vanuit Europa worden mazelenclusters gemeld in verschillende delen van Duitsland en Zwitserland. Ook zijn er recente gevallen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje.

          Van de pati?nten van wie de vaccinatiestatus bekend was, was 84% niet gevaccineerd. Het dominante virale genotype in Nederland en de meeste andere Europese landen is nog altijd D4, behalve in Zuid-Spanje (uitbraak met genotype B3) en in Turkije (circulatie genotype D9). In Frankrijk zijn er recent gevallen ontdekt met genotype G3, dat waarschijnlijk ge?mporteerd is vanuit een land buiten Europa waar dit genotype endemisch voorkomt.

          In de Verenigde Staten zijn sinds begin dit jaar 118 mazelengevallen gemeld in verschillende delen van het land. Dit betrof merendeels ge?mporteerde gevallen uit Frankrijk en Zuid-Oost Azi?. De Verenigde Staten zijn sinds 2000 officieel mazelenvrij verklaard. Sindsdien zijn er sporadisch importgevallen geregistreerd, maar nog nooit zoveel als tot nu toe in 2011.

          (Bron: ECDC, Episouth)

          Infectieziektenbulletin Juli 2011
          ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
          Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

          ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

          Comment


          • #6
            Re: Mazelen

            Naar aanleiding van het toenemende aantal pati?nten met mazelen in Europa, begint de ECDC met een maandelijkse publicatie van de stand van zaken.

            Vandaag het eerste overzicht, met veel grafieken, tabellen en kaarten.

            European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm, 2011

            European monthly measles monitoring - June 2011

            Main developments

            ? Between January and June 2011, more than 21 000 measles cases were reported from 30 EU and
            EEA/EFTA countries, with France (12 699), Spain (2 261), Romania (1 619), Italy (>1 500) and Germany
            (1 193) accounting for the majority of cases.

            ? Since the last update in May, a new outbreak was reported from the autonomous Province of Bolzano, Italy,
            with more than 600 reported cases in 2011.

            ? Seven of the 30 countries did not report any measles case in 2011: Cyprus, Hungary, Iceland, Latvia,
            Liechtenstein, Luxembourg, and Slovakia.

            ? The World Youth Day and other mass-gathering events in Europe during the summer months increase the
            risk of measles transmission in Europe and exportation of measles to other parts of the world.

            Read more - ECDC
            ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
            Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

            ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

            Comment


            • #7
              Re: Mazelen

              Een persbericht van de Wereld Gezondheids Organisatie, afd. Europa: advies voor met name jonge kinderen en jong volwassenen.

              Kijk je vaccinatie na las je op reis gaat of een festival bezoekt. Zorg dat die op orde is. Er zijn veel meer patiënten in een aantal landen dan in andere jaren.

              Raadpleeg eventueel de GGD of de huisarts.

              Zie ook bericht nr. 4.

              Measles outbreaks continue: be vaccinated before travelling and attending large public events

              15-07-2011

              Countries in the WHO European Region continue to battle large measles outbreaks, which are spreading not only within the Region but also to other WHO regions. As of the end of May 2011, 38 European countries had reported more than 12 000 measles cases to WHO/Europe. In many countries, the number of measles cases reported from January to May 2011 exceeds the total for the previous year. More than 90% of the cases reported this year occurred in 8 countries: Belgium, France, Serbia, Spain, Switzerland, the former Yugoslav Republic of Macedonia, the United Kingdom and Uzbekistan.
              --------------------

              People at risk
              Anyone who has not been vaccinated is at risk of being infected with measles, as shown by the wide range of people affected by outbreaks: from infants (aged less than 12 months) to adults aged over 50 years. So far in 2011, outbreaks in the European Region have most affected infants, children aged 1–4 years and young adults aged 15–29. Most patients had not been vaccinated with two doses of measles vaccine.

              WHO-Europe
              ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
              Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

              ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

              Comment


              • #8
                Re: Mazelen

                Mazelen eist ruim 1000 kinderlevens in Congo

                maandag 25 juli 2011 |

                KINSHASA ? Een mazelenepidemie heeft al aan zeker 1145 kinderen het leven gekost in de Democratische Republiek Congo. Meer dan 115.000 kinderen zijn ziek geworden sinds januari. Dat heeft het VN-bureau voor de co?rdinatie van noodhulp (OCHA) maandag bekendgemaakt.

                Inmiddels is een vaccinatieprogramma gestart voor 3,1 miljoen kinderen. Volgens OCHA doen andere organisaties te weinig aan de oncontroleerbare epidemie.

                Congo kampt ook met cholera en polio.

                De Stentor
                ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                Comment


                • #9
                  Terug van weggeweest: mazelen

                  Science Palooza

                  04.11.2011



                  Terug van weggeweest: mazelen

                  Een paar maanden geleden stonden alle autoriteiten en de media op de banken toen onze taugé besmet bleek met de EHEC bacterie. Maar geruime tijd al waart er een andere vergelijkbare dodelijke epidemie door Europa en blijft het doodstil.

                  De score tot nu toe: 14.000 patiënten in Frankrijk, 4330 in Italië, 1480 in Duitsland en een verdriedubbeling in Nederland ten opzichte van 2010. In Europa zijn nu al 400 mensen opgenomen in ziekenhuizen, 24 mensen kregen hersenvliesontsteking en 8 zijn overleden. Het merendeel daarvan zijn kinderen. Mazelen is terug van weggeweest.

                  Mazelen is een ziekte die veroorzaakt wordt door een paramyxovirus en het is extreem besmettelijk. Als je een groep mazelen-vrije kinderen in een kamer houdt voor een middagje naschoolse opvang met één besmettelijke peuter, is rond vijf uur 90% van de kinderen besmet.

                  De eerste symptomen zijn koorts, hoesten en een loopneus. Vaak denkt men dan aan een stevige verkoudheid. Dat het daadwerkelijk om mazelen gaat wordt duidelijk als enkele dagen later vlekjes op de binnenkant van de wangen verschijnen en weer enkele dagen de bekende huiduitslag.

                  Kinderen én volwassenen kunnen behoorlijk ziek zijn van mazelen, en ernstige tot zeer ernstige complicaties komen vaak voor [Perry et al]. Dus vergeet die kwakzalverpraatjes en mazelenpartijtjes: het is niet goed om de ziekte door te maken.

                  Zeer de moeite waard om verder te lezen: Science Palooza
                  ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                  Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                  ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                  Comment


                  • #10
                    Re: Mazelen

                    Bericht uit België. In Nederland zijn dit jaar (t/m week 40) 52 gevallen van mazelen gemeld, tegen 14 gevallen in dezelfde periode vorig jaar (Infectieziektenbulletin).

                    In Europa zijn vooral in Frankrijk duizenden kinderen ziek van mazelen, daarnaast relatief veel gevallen in Italië. Het aantal ziektegevallen van mazelen in Europa is dit jaar al meer dan 27 000 .


                    Mazelen weer vaak voorkomende ziekte bij kinderen

                    30 november 2011,

                    Steeds meer kinderen krijgen te maken met mazelen. Daar waar in 2010 slechts 40 gevallen werden vastgesteld, ligt het aantal in 2011, hou u vast, op 537 gevallen. Veertien keer meer dan het jaar voordien.

                    De meeste gevallen van mazelen komen voor in Steinerscholen. Daar zitten nog steeds heel wat ouders die vaccins bij hun kinderen afzweren. Toch moet er met de nodige zorg worden gekeken naar de aandoening, want van de kinderen die mazelen krijgen, moet een vierde opgenomen worden in het ziekenhuis.

                    Ook de bof is overigens weer in het land. De ziekte is aan een lichte opmars bezig en treft ook steeds meer volwassenen. Zelfs zij die ingeënt zijn, zijn niet altijd veilig. Het vaccin blijft namelijk niet altijd lang genoeg werken.

                    Zita
                    ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                    Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                    ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                    Comment


                    • #11
                      Re: Mazelen : terug van weggeweest

                      Twee volwassen - volledig ingeënt - met mazelen

                      In Nederland zijn 2 volwassenen - waaronder een arts - gevonden met mazelen. Beide personen hadden de reguliere 2 inentingen gehad.

                      Het verloop van de ziekte was mild. Onderzoekers verwachten dat ze niet erg besmettelijk waren voor anderen; in hun omgeving zijn geen patienten gevonden.

                      De mogelijkheid voor besmetting van anderen wordt verder onderzocht om definitief conclusies te kunnen trekken.


                      Eurosurveillance, Volume 16, Issue 48, 01 December 2011

                      Rapid communications

                      TWO CASES OF MILD IGM-NEGATIVE MEASLES IN PREVIOUSLY VACCINATED ADULTS, THE NETHERLANDS, APRIL AND JULY 2011

                      We describe two cases of mild, modified measles in fully vaccinated adults in the Netherlands. The mildness of disease, the lack of an IgM antibody response, the relatively low amounts of virus detected and the fact that no additional cases were reported, suggests that these vaccinated patients were less contagious than unvaccinated patients.

                      Meer - Eurosurveillance
                      thanks to Guiseppe Michieli
                      ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                      Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                      ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                      Comment


                      • #12
                        Re: Mazelen : terug van weggeweest

                        Het ECDC brengt maandelijks in beeld wat de stand van zaken is betreffende mazelen in Europa.

                        In Nederland zijn dit jaar (t/m week 40) 52 gevallen van mazelen gemeld, tegen 14 gevallen in dezelfde periode vorig jaar (Infectieziektenbulletin).

                        23 november 2011

                        European monthly measles monitoring (EMMO)

                        October 2011

                        Main developments

                        During the period January to September 2011, 27 081 cases of measles were reported to TESSy by the 29
                        contributing EU and EEA countries, including eight measles-related deaths and 23 cases of acute measles
                        encephalitis.
                        The highest incidence was among infants below one year (35.9 cases per 100 000 population).
                        Ninety-seven percent of cases were infected in their country of residence. Of the cases with known
                        vaccination status, 82% were unvaccinated.


                        • Over 1 000 new measles cases were detected through epidemic intelligence in the EU and EEA/EFTA
                        countries since the previous measles monitoring report, bringing the number of cases for 2011 to more than
                        30 200.


                        • Two cases of subacute sclerosing panencephalitis (SSPE), one of whom died, were reported in October
                        2011. SSPE is a late fatal complication of measles infection.

                        No new measles outbreaks were reported from EU and EEA/EFTA countries during October 2011.

                        • Three out of the 29 reporting countries remain measles free in 2011: Cyprus, Hungary and Iceland.

                        • The EUVAC.NET website was transferred to ECDC’s webpage in September 2011 and is now maintained and
                        moderated by ECDC. The EUVAC Forum has been replaced by EPIS–VPD, an ECDC-moderated platform for
                        the rapid exchange of confidential information on vaccine-preventable diseases.

                        • A communication campaign was launched in France in October 2011 to address the measles outbreak; it
                        targets health professionals, young adults aged 15 to 30 years, and mothers of young children,
                        recommending that they check their children’s immunisation cards and stressing the importance of two
                        doses of vaccine for their children.

                        • At this year’s World Health Summit in Berlin in October, ECDC Director Marc Sprenger emphasised in his
                        speech that in order to achieve measles elimination in Europe, countries will need to run specific catch-up
                        vaccination campaigns
                        . He also pointed out the importance of effective communication to reinforce the trust
                        of parents in vaccination.


                        Meer - ECDC
                        ?Addressing chronic disease is an issue of human rights ? that must be our call to arms"
                        Richard Horton, Editor-in-Chief The Lancet

                        ~~~~ Twitter:@GertvanderHoek ~~~ GertvanderHoek@gmail.com ~~~

                        Comment

                        Working...
                        X